10-те најскапи полни резервоари во САД

Цените на горивата во САД деновиве се движат од 3.6 во државата Вајоминг до 4.3 долари за еден галон во Калифорнија, што пресметано според сегашниот курс на доларот во нашата земја (46.2 денари) би изнесувало од 44 до 53 денари за еден литар. Исклучок претставува премиум плус бензинот чија цена во некои држави/градови достигнува и до 5 долари за еден галон или нешто помалку од 57 денари за литар, а дизел горивото исто така е во рамки на оваа цена. Иако за нас и останатите во Европа (особено Норвешка каде што за литар бензин треба да издвоите повеќе од 120 денари), ваквите цени изгледаат “смешно”, сепак за американците тие се доста високи, а на тоа се надодава и фактот што таму ретко кој автомобил има потрошувачка помала од 10 l/100 km.Како и да е, порталот autoguide, поттикнат од секојдневните поскапувања на горивото направи листа на автомобили кои се продаваат на американскиот пазар, а се најскапи во однос на полнењето на целиот резервоар. Во оваа листа земена е просечната цена на гориво во САД.

10. Lincoln Navigator Ultimate – 109.76 долари (5.071 денари)

9. Porsche Cayenne V6 – 110.09 долари (5.086 денари)

8. Mercedes-Benz GL450 – 110.09 долари (5.086 денари)

7. Audi Q7 Premium Plus – 110.09 долари (5.086 денари)

6. Chevrolet Avalanche LT – 123.48 долари (5.704 денари)

5. Ford Expedition EL Eddie Bauer – 131.32 долари (6.066 денари)

4. Ram 2500 Laramie – 141.10 долари (6.518 денари)

3. Ford F-150 XLT V8 – 141.12 долари (6.520 денари)

2. Ford F-250 Lariat – 145.25 долари (6.710 денари)

1. Chevrolet Silverado 2500HD – 149.40 долари (6.902 денари)

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s