ДЕСЕТ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПРИ ВОЗЕЊЕТО.

Десет “златни правила” на ФИА за безбедно возење.

Претседателот на Светската автомобилистичка федерација (ФИА) и легендарниот лидер на “Ферари”, поранешни шампиони, Жан на Тод, изјави дека ” неприфатливо е земја со помалку од осум милиони луѓе годишно да има речиси 1.000 смртни случаи на патиштата” и вели дека не е доволно еднаш да се положи и да се добие дозвола.

Статистиката во Македонија вели дека во просек имаме 8 жртви од сообраќајна незгода на 100.000 луѓе, процент кој се смета за многу висок.

1.  Ќе го користам сигурносниот ремен (јас сум одговорен за сите патници)

2.  Ќе го почитувам законот и правилата за безбедност на патиштата (процедурите служат да не заштитат сите нас)

3.  Ќе го почитувам ограничувањето на брзината (мојот автомобил е направен од метал, но пешаците и децата не се)

4.  Ќе ја проверувам состојбата на пневматиците(Длабочината на шарите и пропишаниот притисок,вклучувајќи и резервна гума)

5.  Ќе бидам трезен кога ќе возам (при користење алкохол или дрога, претставувам опасност на патот)

6.  Ќе ги штитам моите деца  (Ќе обезбедам сигурност за нив, детски седишта)

7.  Ќе бидам внимателен (нема да го користам мобилниот телефон за повици и пораки, бидејќи тоа е опасно)

8.  Ќе направам пауза кога сум уморен/а (Подобро е да пристигнам подоцна, одколку да не пристигнам)

9.  Дека ќе носам заштитен шлем (кацига) (Моторите и велосипедите не може да ја заштитат мојата глава)

10.Дека ќе бидам љубезен и внимателен кога возам (Ќе ги почитувам другите возачи). Црните бројки “говорат” повеќе од зборовите.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s