НАСКОРО НЕМА ДА ИМА ПОТРЕБА ДА ГИ МИЕТЕ ВАШИТЕ АВТОМОБИЛИ.

Звучи неверојатно, но научниците од технолошкиот универзитет во Ајндховен, Холандија, тврдат дека развиле „паметен слој“ кој на сопствениците на автомобили ќе им го олесни животот.

Кетрин Естевес и нејзиниот тим од хемискиот оддел, со користење на нано технологија, смислиле хемиски групи кои во пракса овозможуваат зарастување на мали гребаници на површината на автомобилите. Во моментот кога механичка сила ќе ги раздвои, молекулите се ориентираат и повторно се спојуваат, исто како масло.

Поради споменатиот ефект, дури и најситниот дожд ќе биде доволен да го измие автомобилот.

Оваа технологија, освен во автомобилите, ќе може да се применува и во авионската индустрија.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s