СВЕТСКА ПРЕМИЕРА НА СРПСКИОТ FIAT 500L.

Првиот автомобил произведен во фабриката во Крагуевац “Fiat 500L” ќе биде претставен на 82-от интернационален саем за автомобили во Женева.

Производство на нови модели на автомобили во фабриките во Крагуевац е резултат на договор за заедничка инвестиција на италијански Фиат и српската Влада, потпишан во есента 2008 година. година. Fiat поседува 67 проценти од фабриката во Крагуевац, додека пак Србија е сопственик на преостанатите 33 отсто.

Инвестициите на Фиат и на српската влада за фабриката во Крагуевац надминуваат една милијарда евра, само вредноста на инсталираната опрема во објектите во Крагуевац изнесува околу 600 милиони евра.

Во фабриката се вработени речиси две илјади луѓе. До крајот на 2012 година се очекува да достигне производство од 100.000 возила годишно, а наредната 200.000 возила.

Цена за Fiat 500 L e околу 16.000 евра, а ќе биде достапен во две бензински верзии и една верзија со дизел. Погледнете го видеото за Fiat 500 L…

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s