НИЗ ИСТОРИЈАТА НА АВТОМОБИЛИТЕ

Улогата на автомобилите од минатото до денес е драстично променета. Ако порано автомобилот значел луксуз и симбол на статус, денес автомобилот е неопходна потреба.

Првиот јапонски автомобил кој е наменет за американски пазар е Honda Accord произведен во ноември 1982 година

Chevrolet Impala е еден од првите автомобили кои ги сруши светските рекорди на продажба во далечната 1965 година со продадени преку милион автомобили.

Првиот автомобил имал рачка наместо волан.

За активирање на воздушните пшерничиња се потребни 40 милисекунди по ударот.

Секој ден се произведуваат повеќе од 14 автомобили порше.

Најголемиот собраќаен  колапс се случил во 1980 година, на францускиот автопат Париз-Лион.

Колоната од автомобили била долга 180 километри.

Првата осигурителна полиса за автомобил била извадена во 1897 година во Масачусетс.

Бришачите за автомобил ги измислила жена.

Првиот автомобил, кој самостојно се движел е дело на Николас Кугнот, 1769 година. Автомобилот имал три тркала и мотор поставен во средина со казан за пареа. Автомобилот се движел со брзина од 6 километри на час и го користела француската војска за пренос на артилерија.

Кон крајот на 18 век Исак де Риваз дизајнирал уште неколку автомобили кои се движеле на пареа. Во 1807 Де Риваз конструирал мотор на внатрешно согорување кој користел кислород и водород за создавање енергија. Потоа користејќи го истиот мотор дизајнирал автомобил.

Извор: Fakulteti.mk

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s