ВИРУСИТЕ ГИ НАПАЃААТ И … АВТОМОБИЛИТЕ

Експертите по компјутерска безбедност од McAfee изјавија дека вирусите се голема опасност за автомобилската електроника и дека во моментов речиси и да нема заштита од нив.

Според експертите автопроизводителите не одвојуваат доволно внимание за прашањата за заштита на електронските патни системи во автомобилите, а тоа создава предуслови за олеснување при кражбата на автомобилот или за прислушување што се зборува во неа. Не е исклучено и намерното предизвикување несреќа на патот, на пример  далечинско оштетување во електрониката на сопирачките, која ги управува. Во моментов заштитата на автомобилите од вируси, заостанува со 20 години од трендовите  во IT-индустријата.

Во McAfee сметаат дека големите автомобилски компании се свесни за оваа потенцијална закана за напад на автомобилските компјутери, но засега само Ford разви систем за заштита од вируси во рамките на својата програма Sync.

Извор: Avto +

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s