ГЕРМАНЦИ ИЗМИСЛИЈА ПОКРИВКА ПРОТИВ КРАЖБИ

Германски научници развија нов вид систем против кражба врз основа на т.н. “паметни” ткива. Покривка која реагира и алармира навремено доколку некои сака да го украде вашиот автомобил.

Системот е создаден од истражувачи од два института во Берлин, а се состои од покривка испреплетена со нишки низ кои поминува струја. Тие се поврзани со микро-контролор, кој го зема во предвид секој обид да се оштети или исече покривката. Освен тоа, системот го зема во предвид времето на обидот за влегување во возилото од страна крадецот.

Дополнителен плус за безбедносниот систем е фактот дека материјалот од кој е произведена покривката е сосема безбеден како за луѓето, така и за животните, бидејќи пропушта струја со сосема слаб ефект. Покрај тоа, тој е и мошне евтин, бидејќи за него се користат едноставни материјали како посребрени влакна.

За да ја докажат ефикасноста на системот, научниците спроведоа серија тестови кои се покажаа како мошне успешни. Алармот реагира навремено, а покривката е отпорна и над 40 степени и во просторија со влажност од 85%. Тоа во никој случај нема да се одрази на квалитетот.

Извор: Avto +

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s