Првата помош за ранливите групи

 Насловот е всушност мотото што Меѓународната федерација на Црвениот крст и Црвената полумесечина го избра оваа година за свртување на вниманието на волонтерите на Црвениот крст и јавноста и насочување на активностите по повод Светскиот ден на првата помош, што се одржува секоја втора сабота во месец септември.Изборот во Општинската организација на Црвениот крст Велес за ранливи групи население годинава падна на најамладите и учесниците во сообраќајот – минувачите и возачите. Со цел да се актуелизира значењето на првата помош и потребата од обука со знаења и вештини да укаже прва помош на повредено лице, волонтерите – членови на Клубот на млади на Црвениот крст, по повод светскиот ден на Црвениот крст спроведоа повеќе активности. Членови на екипата, учествуваa на 21-от Државен натпревар по прва помош, што се одржа нa 15-ти септември во Велес, за ученици од основните училишта, во Младинскиот парк одржаа едукативна сесија од областа на првата помош. Други пак волонтери спроведуваа анкета за интересот познавањата за првата помош на случајните минувачи и возачите на моторни возила и дистрибуираа флаери со едукативна содржина.

 

 

Извор: crvenkrst-veles.org.mk

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s