Видео тест на летни, зимски и allseason гуми

Погледнете го тестов за да видите како зимските гуми се крајно подобри од летните и all season гумите на мраз…

Секоја зима, меѓу возачите, се прават истите муабети и дилеми дали да се променат летните гуми во зимски, да се продолжи со нив или едноставно да се стават all-season гуми и крај на приказната.

За доказ дека не за џабе постојат зимските гуми, и кои се нивните вистински предности, направен е тест на три автомобили по мраз. Автомобилите се идентични, а се разликуваат освен по бојата на каросеријата (за разликување) и видот на гумите: еден автомобил е со летни, другиот е со all-season , а третиот е со зимски гуми гуми. Тестот се одвива во три дисциплини – забрзување, застанување и возење во кривина.
Забрзување: Црвениот автомобил опремен со летни гуми забрза до половина клизалиште и закочи за 7,4 секунди. Сребрениот автомобил опремен со all-season гуми истото го направи за 6,5 секунди. Темно-синиот автомобил опремен со зимски гуми за истото расојание му беа потребни само 4,5 секунди.
Застанување : Во оваа дисциплина се мереше патот на застанување на возилата кои се движеа при брзина од 16 km/h. Автомобилот со летни гуми има пат на застанува од 14,33 метри, со all-season гуми од 12,14 метри, а со зимски гуми патот на застанување изнесуваше само 6,65 метри.
Возење во кривина: Возилата требаа да завртат кривина под агол од 90 степени при брзина од 16 km/h. Автомобилот со летни гуми ја загуби тракцијата уште при влегувањето во кривината и речиси продолжи право, а вклучената динамична контрола на безбедност не помогна многу. Автомобилот со all-season гуми во истата ситуација се однесуваше многу подобро и стаса до половина кривина пред да излера од неа и покрај помош на електрониката. Автомобилот со зимски гуми успешно ја заврти кривината без губење на тракцијата и разлика од првите два автомобили не сруши ниту еден контролен стуб кој ја означуваше замислената кривина.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s