Направа која не дозволува да заспиете додека го управувате вашето возило

Anti-Sleep монитор е мала, но многу ефикасна направа која може да ја зголеми безбедноста во сообраќајот…

Една група Дански дизајнери ја дизајнирале направа со чија помош возачот зад воланот ќе остане буден. Се нарекува Anti-Sleep Pilot, големa е отприлика колку еден хокеарски пак и содржи многу технологија во себе. Овој апарат мери дури 26 параметри на човековото тело со кои се детерминира колку возачот е заморен. Во него можат да бидат зачувани неколку различни профили, а секој возач прави краток тест со кој се мери ризикот тој да заспие зад воланот. Потоа Anti-Sleep Pilot произведува мали кратки тестови (преку допир на апаратот).
Оваа направа служи и како мерач на брзината на автомобилот. Доколку возачот е многу заморен, Anti-Sleep Pilot ќе почне да произведува разни звуци се додека возачот не застане на пауза.
За разлика од другите слични апарати, Anti-Sleep pilot не користи камери со кои ќе ги надгледува очите на возачот. Сега засега, овој апарат е достапен само на Данскиот пазар, но и странците можат да направат нарачка за сума од 250$.

Извор: koli.com.mk

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s