Замрзнато ветробранско стакло? Volkswagen има решение!

Volkswagen развива нова технологија која треба да го го спречи замрзнувањето на ветробранското стакло – технологија наречена Low-E Coating…

VW групацијата заедно со Институтот за површинска технологија развива нова технологија наречена Low-E Coatting која претставува тенок премаз од индиум оксид, кој го спречува замрзнувањето и замаглувањето на ветробранското стакло. Oвој премаз би требало да спречува замрзнување на ветробранските стакла до темпертаури од -18 целзиусови степени.
Директорот на VW Thomas Drescher изјави дека овој премаз не може да ја спречи кондензацијата и замрзнувањето на ветробранското стакло на неодредено време, но сепак може многу да го ограничи тој процес.
Сепак, и ова револуционерно решеније има свои недостатоци, на пример е тоа што Low-E Coatting го блокира приемот на сигнали од мобилните мрежи. Доколку VW најде решение и за овој проблем, со сигурност може да кежеме дека Low-E Coatting ќе биде едно од најпрактичните решенија за замрзнатите ветробрански стакла и еден вид ново револуционерно решение во автоиндустријата.

Извор: koli.com.mk

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s