ЕУ воведува “паметни камери”

Европската Унија воведува нови “паметни камери” кои можат да снимат повеќе прекршоци во сообраќајот…

Освен брзината со која возите, новите камери ќе можат да утврдат колкава е оддалеченоста од возилото пред вас , дали ги носите сигурносните појаси, и дали вашето возило е осигурано, па дури и дали се платени даноците за возилото кое го управувате.
Новата генерација се уште се тестира во VVT техничко-истражувачкиот центар во Финска. Развојот на ASSET (Advanced Safety and Driver Support for Essential Road Transport) е започнат уште во 2008 година, а се очекува првите “паметни” камери да бидат поставени во 2013 година.
Matti Kutila, научникот од финскиот институт изјавил дека “Главна цел на камерите е да и се помогне на сообраќајната полиција за да може да се идентификуваат повеќе сообраќајни несреќи”.
Британската автомобилска асоцијација претпоставува дека овие нови камери можат да послужат само како нов извор на приход на локалните власти.

 

Извор: koli.com.mk

Advertisements

Тежок избор… Автомобилот или девојката?!

По цена од 25 евра и во ограничена количина од 1.500 примероци, календарот Miss Tuning 2013, кој секоја година го подготвуваат организаторите на Tuning World Bodensee, веќе може да се нарача.

 

Годинешната Мис Тјунинг, Фрици Арнолд гостуваше во Финска, каде им додаде малку убавина на прекрасните класични автомобили. Моментите ги овековечи Макс Сим, кој очигледно не се доведе во искушение да бира меѓу восхитувачката архитектура на Хелсинки, воодушевувачките пејсажи на земјата на илјадата езера, лудите автомобили и убавината на 22-годишната Фрици.

Извор: Avto +