Владата планира да гради нови автопати

Владата планира да гради три нови автопати во следнте пет до шест години. Како што дознава ekonomski.mk,  инвестицијата e вредна од 600 до 800 милиони евра.

Изградбата на автопатиштата планирано е  да се реализира преку јавно приватно партнерство со кинески компании.

Еден од автопатиштата треба да се гради на потегот Миладиновци-Свети Николе- Штип. За него според првичните анализи потребни се околу 250 милиони евра и се разгледува опцијата автопатот да биде со две или четири ленти.

Вториот автопат се планира да се гради од Гостивар до Кичево и да биде  во две насоки. За третиот се уште се размислува но веројатно ќе биде во источниот дел на Македонија  за да се поврзе со Коридорот 8.

Средства за најавените инфраструктурни проекти ако се реализраат ќе се обезбедат преку ЕКСИМ кинеската банка за поддршка.

 

Извор: www.kurir.mk

КАКОВ ПРЕВОЗ НЕ ОЧЕКУВА ВО ИДНИНА – ОД ЊУЈОРК ДО КИНА ЗА 2 ЧАСА

Јавениот превоз на иднината би бил експрес вакумски туби кои ќе развиваат брзина од 6 500 километри на час. Конструкторите велат дека превозот на вакум ќе биде поефтин, посигурен и помирен од превозот со возови или авиони. 

Вакумските туби имаат 6 седишта. На патниците ќе им бидат потребни само 45 минути да стигнат од Њујорк до Лос Анџелес, а кругот околу светот ќе трае само 6 часа.

Конструкторите на вакумските туби велат дека овој систем на превоз може да биде 50 пати поефикасен од воз или електричен автомобил поради начинот на кој се сече воздухот. Овој начин на превоз ќе биде поефтин за изградба а патниците ќе бидат подложени на минимални Г сили иако брзината која ќе се развива ќе биде огромна.

1.Погледнете го видеото за превозот на иднината…

2.Погледнете го видеото за превозот на иднината…

Извор: Fakulteti.mk