Наскоро нема да мораме да го миеме автомобилот?

А со тоа, ниту пак да поправаме гребаници…

Можеби звучи како научна фантастика, но научници од Технолошкиот универзитет во Ајндховен развиле “паметна” боја, која на сопствениците на автомобили значително би можела да им го олесни животот.
Имено, се работи за специјален додаток на бојата, кој овозможува “зарастување” на гребаниците – односно, доколку механичка сила ги раздвои молекулите на бојата, тие повторно се спојуваат. Како масло.

Поради овие својства, дури и најмал дожд би бил доволен за автомобилот да биде чист како штотуку да е миен од професионалци. Ваша работа е само да начекате дожд, и да го паркирате автомобилот на отворено.

Звучи предобро да биде вистина. Едвај ја чекаме комерцијализацијата на овој производ.

Извор: koli.com.mk