И ФОНТОТ НА АВТОМОБИЛСКИОТ ЕКРАН Е ВАЖЕН

Изборот на фонтот употребен на екранот во возилата, може да влијае врз вниманието на возачот. Ова го тврдат научниците од универзитетот во Масачусетс, кои истражувале подолг период група возачи, на возраст од 36 до 75 години. Во текот на експериментот се користени различни фонтови и ниво на осветленост на екранот.

Кај екраните со фонтови Humanist и Square Grotesque, кај мажите се губи до 10,6 проценти помалку време за разбирање на информациите при првиот фонт, но кај жените не била воочена суштинска разлика во времето. Според истражувачите, правилно избраниот од производителот фонт на автомобилскиот екран може да го намали бројот на катастрофите предизвикани од одвлекување на вниманието за негово следење.

Според податоците на Националната администрација за безбедност на патниот сообраќај во САД – NHTSA, од 5,4 милиони несреќи во 2010 година околу 900.000 биле токму поради невниманието на возачот. При тоа околу три проценти (26.000 несреќи) настанале при одземање на вниманието на возачот од различни контроли кај автомобилот.

Извор: www.avtoplus.mk

ВИРУСИТЕ ГИ НАПАЃААТ И … АВТОМОБИЛИТЕ

Експертите по компјутерска безбедност од McAfee изјавија дека вирусите се голема опасност за автомобилската електроника и дека во моментов речиси и да нема заштита од нив.

Според експертите автопроизводителите не одвојуваат доволно внимание за прашањата за заштита на електронските патни системи во автомобилите, а тоа создава предуслови за олеснување при кражбата на автомобилот или за прислушување што се зборува во неа. Не е исклучено и намерното предизвикување несреќа на патот, на пример  далечинско оштетување во електрониката на сопирачките, која ги управува. Во моментов заштитата на автомобилите од вируси, заостанува со 20 години од трендовите  во IT-индустријата.

Во McAfee сметаат дека големите автомобилски компании се свесни за оваа потенцијална закана за напад на автомобилските компјутери, но засега само Ford разви систем за заштита од вируси во рамките на својата програма Sync.

Извор: Avto +