Талин е прв главен град во Европа со бесплатен јавен превоз

Главниот град на Естонија, Талин е прв во Европската унија што има бесплатен јавен превоз за своите жители, јави Танјуг…

Талин е прв главен град во Европа со бесплатен јавен превоз.

Користењето на целокупната автобуска и трамвајска градска мрежа е бесплатно, а најавени се и нови автобуси.

Градскиот совет на Талин објави дека од воведувањето на бесплатниот превоз, на почетокот на годината, значително е зголемен бројот на корисници на јавен превоз.

Властите на главниот град на Естонија за таков чекор се одлучиле бидејќи приходите од продажбата на билети покривале само третина од трошоците на јавниот превоз.

 

Извор: www.press24.mk

КАКОВ ПРЕВОЗ НЕ ОЧЕКУВА ВО ИДНИНА – ОД ЊУЈОРК ДО КИНА ЗА 2 ЧАСА

Јавениот превоз на иднината би бил експрес вакумски туби кои ќе развиваат брзина од 6 500 километри на час. Конструкторите велат дека превозот на вакум ќе биде поефтин, посигурен и помирен од превозот со возови или авиони. 

Вакумските туби имаат 6 седишта. На патниците ќе им бидат потребни само 45 минути да стигнат од Њујорк до Лос Анџелес, а кругот околу светот ќе трае само 6 часа.

Конструкторите на вакумските туби велат дека овој систем на превоз може да биде 50 пати поефикасен од воз или електричен автомобил поради начинот на кој се сече воздухот. Овој начин на превоз ќе биде поефтин за изградба а патниците ќе бидат подложени на минимални Г сили иако брзината која ќе се развива ќе биде огромна.

1.Погледнете го видеото за превозот на иднината…

2.Погледнете го видеото за превозот на иднината…

Извор: Fakulteti.mk