ЦЕЛОСЕН ПРЕГЛЕД НА ТУНЕЛИТЕ НА ГЛАВНИТЕ И РЕГИОНАЛНИТЕ ПАТИШТА

Извор: http://www.mvr.gov.mk

Привршува реконструкцијата на автопатот Скопје-Велес.

До крајот на октомври или во почетокот на ноември целосно треба да заврши реконструкцијата и ревитализацијата на делницата од Скопје до Велес, а до крајот на 2016 година целосно ќе биде обновен и доизграден коридорот 10 со што ќе ги задоволува сите барања за современ автопат.

Ова го истакна министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески при денешната посета заедно со директорот на Агенцијата за државни патишта Љупчо Георгиевски на делот од автопатот меѓу Скопје и Велес каде фирмата Гранит  врши реконструкција и ревитализација на коловозот и на косините на патот.

– Станува збор за инвестиција од околу 7,5 милиони евра со која дрстично се подобрува делот на автопатот од Скопје до Велес, посебно асфалтната подлога која не беше во добра состојба. Добро е што во текот на работите за рекнструкција ќе се отстранат и 10 проблематични косини со што во иднина нема да има поголеми одрони на камења, изјави министерот Јанакиески, посочувајќи дека веќе се завршени околу 65 проценти од градежните работи.

Владата, додаде, планира до крајот на 2015 година целосно да се реконструира коридорот 10, односно сите делови што претходно се изградени.

– За тоа веќе поднесовме ИПА  апликација и се очекува градежните работи да започнат во 2014 година, а овој месец ќе започнеме и со градежните  работи на делот од Демир Капија до Смоквица. Очекувам  во 2016 година, кога ќе заврши изградбата на делницата Демир Капија-Смоквица, коридорот 10 да биде патен правец со сите највисоки стандарди, посочи Јанакиески.

Од наредната година во соработка со НАТО ќе започне и реконструкцијата на преостанатите 13 мостови на коридорот 10, ивнестиција во износ од околу 8,6 милиони евра.

– Прва наредна делница што ќе се рекнструира во 2014 година ќе биде од Велес до Скопје, бидејќи за нејзе веќе има изработено проект. На оваа делница ќе се реконструира асфалтната подлога и сигнализацијата, рече Јанакиески инагласи дека  рекнструкцијата ќе започне и пред 2014 година доколку се обезбедат средства.

Директорот на агенцијата за државни патишта појасни дека реконструкцијата на делот од Велес до Скопје, чија поректантска вредност изнесува 8 милиони евра, ќе се финансира преку ИПА фондовите на Европската унија и додаде дека работите најверојатно ќе стртуваат кон крајот на идната година.

– Се надевам дека до крајот на годинава ќе добиеме потврда од Европската комисија дека проектот е одобрен за во рок од девет месеци да се изврши избор на изведувач и да се почне со градба, рече Георгиевски.

Тој посочи дека дел од комплетната реконструкција на патниот правец од Скопје до Велес и обратно ќе биде и подобрувањето на безбедносната состојба на тунелите.

– Ќе се постави осветлување пред и после тунелите, ќе се корегира и замени осветлувањето каде што е неопходно и тунелите ќе се одбележат со соодветна сигнализација, рече Георгиевски.