ОД НЕОДАМНА ПРОМОВИРАНОТО ДВД ИЗДАНИЕ – “СООБРАЌАЕН БУКВАР“

ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ ВИДЕАТА ОД СООБРАЌАЕН БУКВАР !

1. Сообраќаен Буквар!

2.Што е семафор?

3.Како да поминеш крстосница каде што нема

семафор?

4.Како да поминеш крстосница каде што има

семафор?

5.Како со велосипед, тротинет или скејт?

6.Како да преминам улица кога ке се симнам од

автобус?

7.Како да преминам пат каде што нема

сообраќаен знак?

8.Како да преминам преку железничка пруга?

9.За време на училишен одмор внимателно

преку улица !!!

 

Извор: www.mvr.gov.mk

 

Решение и за нестрпливите возачи – Семафор во вид на песочен часовник

За многумина, чекањето на семафор претставува една од најомразените работи. Но што ако процесот на чекање на зеленото светло би бил малку поинтересен?…

Дизајнерот Thanva Tivаwong излезе со интересно решение кое сигурно би било идеално решение за оние кои не сакаат да чекаат на семафор. Ова негово решение всушност претставува семафор во вид на песочен часовник, со помош на кој во секој момент знаете кога ќе се упали посакуваното зелено светло.
Ова уникатно решение би можело да помогне во побрз проток на возилата и да не се створаат гужви, што е и всушност идејата на овој концепт. Но секако ќе биде и злоупотребуван од „уличните тркачи“ кој со душа чекаат ваква нешто на улиците.
Иако, со ваков концепт, би можело да се јави истиот проблем како и во Македонија сега, кога возачите броејќи 7,6,5… не дочекуваат до 0, па тргнуваат порано.

Извор: koli.com.mk

А место за паркирање?

Најавениот нов сообраќан режим ќе оневозможи диво паркирање на улица Благој Ѓорев.

Со новиот сообраќаен режим ќе биде оневозможено незаконското паркирање по главната градска улица Благој Ѓорев. На тој начин околу 40 диви паркинг места ќе бидат избришани. Локалната власт предвидува решение за ова преку два нови паркинг простори кои ќе овозможат најмалку нови 60 легални паркинг места.

Првиот е уредување и поплочување  на паркингот кај ЕВН, кој сега најчесто е пуст и празен. Второто е уредување на лента за паркирање на улицата Наум Наумовски Борче, таа која е спроти ЕВН  во дворот на  Гимназијата. И онака сообраќајната а не го санкционира паркирањето на крстосниците, каде тоа не смее да се случува а во пракса сите сме сведоци дека го има, посебно пред Панини – вели градоначалникот Горан Петров

Извор: http://www.tirekovmirece.com

Крстосницата кај “Панини” најопасна

Колку велешките крстосници се опасни по учесниците во сообраќајот со постојниот сообраќаен режим на Благој Ѓорев? Дали со новиот тие ќе се намалат?

Откако во градот се разви дебата за и околу новиот предложен  сообраќаен режим на улица Благој Ѓорев, најмногу интерес привлекува, колку велешките крстосници се опасни по учесниците во сообраќајот?

На ова прашање одговор даваат статистичките показатели за бројот на сообраќајни незгоди на најфреквентните крстосници во градот, кои треба со новиот режим на сообраќај да се менуваат, некои со семафори други со кружен тек.

ТРМР  дојде до податоците за сообраќајките на  шест крстосници, каде се собрани сообраќајните незгоди за последните седум години.  Бројките покажуваат дека најмногу сообраќајки има на крстосницата кај ресторан “Панини”.

Патем од Сообраќајната полиција стигна поддршката за новиот сообраќаен режим, со тоа што тие порачуваат дека кај ЗОИЛ не треба да се менува сообраќајниот режим.  Сообраќајната полиција при СВР Велес ги собрала и документирала  сообраќајките за период 2005-20011 и еве ова се податоците:

Крстосница пред Панини:
вкупно незгоди 26, незгоди со материјална штета 14, незгоди со повредени лица 12, од кои три се со тешки повреди.

Крстосница кај Железничката зграда:
Вкупно незгоди 21, незгоди со материјална штета 15,  незгоди со повредени лица 6 од кои две се со тешки повреди.

Крстосница  семафори кај Макпетрол:
Вкупно незгоди 21, незгоди со материјална штета 15 и шест со повредени лица од кои еден е со тешки повреди.

Кружен тек  кај Коњот, НА-МА
Вкупно незгоди 8, незгоди со материјална штета 3, незгоди со повредени лица 5 од кои едно е со тешка.

Крстосница кај влез во Велес, кај Башино село
Вкупно незгоди 18, со материјална шета 11, со повредени лица 7, од кои едно е со тешка повреда.

Крстосница кај ЗОИЛ ( за две години период)
Регистрирани две сообраќајки, една со материјална штета и едно со тешка повреда.

Извор: www.tirekovmirece.com

Презентирана Сообраќајна студија за дел од улична мрежа во Велес

Се одржа презентацијата на Сообраќајна студија за дел од улична мрежа во Велес со варијантни решенија за одредени крстосници во големата сала на општина Велес. Предмет на студијата е анализа на постојниот еднонасочен систем на улиците Алексо Демниевски и Благој Ѓорев и разработка на нови сообраќајни решенија на дел од уличната мрежа во Велес кои ќе ги задоволат сообраќајните потреби на населението кое гравитира во овој дел на градот. Како што истакна градоначалникот на општина Велес Горан Петров, повеќе фактори влијаеле за донесување одлука за изготвување на една ваква студија, пред се, зголемување на бројот на моторни возила како и заради барањето на дел од населението во однос на постојниот режим на сообраќај, да се измени, односно да се скрати времето за пристигање до одредени големи делови од градот. Се обидуваме со една ваква сообраќајна студија да го скратиме времето за пристигнување до Болницата, Здравниот дом и други важни објекти, истакна Петров. Со воведување на семафоризација и кружни токови на одредени сообраќајници во многу ќе се поедностави сообраќајот и ќе биде побезбеден, додаде Петров. Оваа студија ја изработи проектантската куќа ЗУМ Проект од Скопје. Ова е прв случај на презентација на оваков вид на студија пред пошироката јавност во Македонија. Доколку поголемиот дел од граѓаните ја прифатат оваа студија, следниот чекор ќе биде избирање на варијантни решенија. Во одреден дел на варијантните решенија како што истакна Петров, многу бргу ќе може да се започне со реализација.

Извор: http://www.cdradio.com.mk