Колку возачката обука влијае врз безбедноста во сообраќајот?

Колку возачката обука влијае врз безбедноста во сообраќајот?

Вистинската борба за безбедноста во сообраќајот и намалувањето на бројот на несреќите и смртните последици започнува токму на местото каде идните возачи се обучуваат – во автошколите и во процесот на едукацијата и полагањето на возачкиот испит… (прочитај повеќе)

Извор: www.visokioktani.mk

ОД НЕОДАМНА ПРОМОВИРАНОТО ДВД ИЗДАНИЕ – “СООБРАЌАЕН БУКВАР“

ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ ВИДЕАТА ОД СООБРАЌАЕН БУКВАР !

1. Сообраќаен Буквар!

2.Што е семафор?

3.Како да поминеш крстосница каде што нема

семафор?

4.Како да поминеш крстосница каде што има

семафор?

5.Како со велосипед, тротинет или скејт?

6.Како да преминам улица кога ке се симнам од

автобус?

7.Како да преминам пат каде што нема

сообраќаен знак?

8.Како да преминам преку железничка пруга?

9.За време на училишен одмор внимателно

преку улица !!!

 

Извор: www.mvr.gov.mk

 

СООБРАЌАЈНА КУЛТУРА

Една од работите што нас не разликува од земјите од развиениот западен свет е ниското ниво на сообраќајна култура што ја поседуваат учесниците во сообраќајот во земјава.

Додека на запад, ваквите слики на луѓе кои улицата ја поминуваат на место каде што нема одбележан пешачки премин е вистинска реткост, кај нас би рекле дека е секојдневие.

Од полицијата велат дека посветено работат на подигнување на свеста за почитување на пешаците во сообраќајот бидејќи токму тие се и најранливите учесници во него.
Полицијата апелира и до возачите и до пешаците да ги почитуваат сообраќајните знаци и правила бидејќи само така ќе придонесат за поголема безбедност на улиците.

Извор: COLONIA  +

ЗА COLONIA + СО АВТО ШКОЛА “ТИ – ЛА”

COLONIA + Ви нуди брзо и квалитетно оспособување на кандидати за возачи за АБ иМ категорија на моторни возила, мотори и мопеди во соработка со Авто Школата “ТИ-ЛА” од Велес. Научете да возите во една од најстарите Авто Школи во Македонија по редовна цена од 12.999 денари. Во цената се вклучени: 36 часови обукатеориска наставапробно тестирањепосредување за вадење на лекарско уверение и прва помошпомош при совладување на сите потешкотии при учење на тестовите… Возењето, освен исполнување на задоволството на единката од која потекнува ја поттикнува и потребата за извршување на секојдневните обврски. Пред почетокот на долгиот пат кој ќе го возите низ животот, се соочувате со предизвикот на тест со кој ќе докажете дека тој пат ќе го возите според одредени правила и според вашите можности. Тука доаѓа Авто Школата ТИ-ЛА” одВелес. Правилата ги обликуваат Вашите можности. Им даваат форма. Развојот на Вашите можности, преку професионални инструктори како што е Игор Чоков, достигнува степен каде слободно можете да се соочите со предизвиците на еден модерен возач. Професионалноста која е потребна да ја добиете, е и прашање на време – своевидно искуство. Но искуството што може да Ви го пренесе човек кој едноставно е посветен и специјализиран во однос на сообракајот, Ви овозможува секогаш да бидете чекор пред другите. Секако постои и можност за договор на одложено плаќање на 2 до 3 рати. За дополнителни информации Ви стојам на располагање.

**Донеси пријател (кандидат за возач), и добиј бесплатно користење на автомобил за полагање на полигон и градско возење.

Инструктор Игор Чоков,  сооб. тех. 072 274 034 (ONE оператор), 078 627 462 (VIP оператор), 043 239 373 (M.Tелеком).

е-mail:   chokov@macedonia.eu.org                                             cokov@yahoo.com

 

 

Извор: COLONIA +

720 деца до седум години биле жртви во сообраќајни несреќи во последните две и пол години

Во последните две и пол години вкупно 720 деца на возраст до седум години биле жртви во сообраќајни несреќи.

Од нив, над 10-тина го загубиле животот, а останатите се здобиле со полесни или потешки телесни повреди, покажуваат статистичките податоци на Министерството за внатрешни работи.

Поради тоа, а со цел да се подигне нивото на знаење кај децата за нивното учество во сообраќајот изготвен е видео материјал наречен „Сообраќаен буквар“ кој ќе биде дистрибуиран во градинките и основните училишта.

Снимени се 10 видео спотови со ситуации во кои децата најчесто грешат како учесници во сообраќајот. Предавањата и појаснувањата на сообраќајниот буквар ќе ги реализираат полициските службеници во соработка со наставниците и негувателките.

– Оваа активност поздразбира изучување на основите на сообраќајната култура на интерактивен начин, низ комуникација  со полициските службеници и презентација на видео материјали. За таа цел е изготвен сообраќајниот буквар во кој се содржани сите сообраќани правила и прописи кои се прилагодени на возраста на децата, изјави министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска по денешната официјална промоција на ДВД материјалот во ОУ „Ѓорѓија Пулески“.

„Сообраќајниот буквар“ ќе биде поставен на веб страницата на Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот и на веб страницата на Министерството за внатрешни работи.

Во првото полугодие од годинава се случиле 1.781 сообраќајна незгода што претставува намалување за 10 проценти во споредба со истиот период лани кога биле регистрирани 1.973 незгоди. Во нив настрадале вкупно 2.721  лица, од кои 51 лице починало.

Најмногу незгоди предизвикале возачите, а најчеста причина за несреќата се преголемата брзина или неприлагодена брзина кон условите на патот.

Пешаците предизвикале 103 незгоди, во кои четири лица загинале, а пак, патниците осум незгоди.

Неисправната состојба на патната мрежа била причина за случување на седум незгоди, а две од сообраќајните незгоди се случиле поради останати причини.

Според возрасната структура, најмногу загинати се  лица над 60 годишна возраст.

Извор: Press 24

Промоција на двд изданието – “Сообраќаен буквар“

 

Министерката за внатрешни работи м-р Гордана Јанкулоска, во рамките на отпочнувањето на кампањата “Да ги заштитиме децата во сообраќајот“, утре (06.09) во 11,30 часот во Основното училиште “Ѓорѓија Пулевски“ во Скопје, ќе присуствува на промоцијата на ДВД изданието“Сообраќаен буквар“, наменето за едукација на децата.

Предвидено е на промоцијата покрај министерката Јанкулоска да присуствуваат и министрите за образование и за труд и социјална политика Панче Кралев и Спире Ристовски, како и челните луѓе на Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата. По ова ќе следат изјави за медиумите.