НАЈМОЌНИОТ VOLVO XC90 СО ЧЕТИРИ ЦИЛИНДРИ

Агрегатите за следната генерација на кросоверот ќе се полесни и поекономични. Најголемиот мотор за следната генерација на Volvo XC90 ќе биде 2.0 литарски дизел мотор со четири цилиндри.

Специјално за сите свои нови модели скандинавците развиваат нова линија на четирицилиндерски мотори под името Volvo Environmental Architecture, кој се исклучително еколошки. Агрегатите се со околу 90 килограми полесни и со 35% поекономични од сегашните мотори со ист број на цилиндри. Покрај нив тие ќе ги заменат и 5 и 6-цилиндерските мотори, на кои сега се „попираат“ Швеѓаните.

Се очекува агрегатите на следното XC90 да се опремат со механички компресори и турбини. Првиот од нив е наменет за работа на ниски, а вториот за високи вртежи.

Новата верзија на кросоверот ќе се појави на салонот во Франкфурт, 2013 година и не е исклучено таа да располага и со новата модуларна шасија, на која во моментов напорно работат во Volvo. Тоа треба да го направи моделот полесен, побезбеден и подобар за управување.

Извор: Avto +